Näytä nykyinen sisältö RSS-syötteenä

Blogi


Julkaistu , julkaisija

Miten saa parempia kuvia puhelimella

Kuvaustapoja puhelimella on kaksi.

  1. Vaakakuvia eli käännetään puhelin vaakatasoon ja otetaan kuvia. Vaakakuvat sopivat someen, youtubeen, tv:n ruudulle ja lähes joka paikkaan erittäin hyvin.

    Olet varmaan nähnyt videoissa pystykuvia. Näyttää aika hölmöltä kun pieni kaistale vaan näkyy keskellä ruutua. 

    Kun kuvaat maisemaa vaakakuvana, saat koko ympäristön laidasta laitaan kuvaasi. Pystykuvana sinulle tulee vain pieni kaistale maisemaa, hirveän paljon taivasta ja etualaa. Näin kuvasi näyttää hölmölle.

    Vaakakuvat sopivat hyvin someen, tietokoneen ruudulle, tv-ruutuun ja videoihin. Kaikki nämä ovat vaakatasossa. Eihän kenelläkään ole tv pystyasennossa kotonaan, tai tietokonen ruutu? Video on aina vaakakuvaformaattia. Poislukien instagram ja TikTok.

    Mietitään ensin missä kuvaa aikoo käyttää/katsella. Vaakakuvat/videot sopivat lähes kaikkialle, ja pystykuvat vain pariin somealustaan.


     
  2. Pystykuvia eli puhelin on pystyasennossa. Näitä kuvia näkee todella paljon, kun ihmiset kuvaavat puhelimillaan? Miksi? On joitakin minne pystykuvat sopivat ja yksi esimerkki on Instagram live ja TikTok. Ne on tehty pystykuvaformaattiin. Siellä ei toimi vaakakuvat kovin hyvin. 

 

Sommittele kuvauskohde

Joissakin puhelimissa saa kuvausristikon näkyviin, mikä auttaa sinua sommittelemaan kuvaa. Siinä on 2 pysty viivaa oikealla ja vasemmalla ja 2 vaakaviivaa. Näiden risteyskohdat ovat niitä kohtia minne katse hakeutuu helposti. Ja mihin on luonnollista sijoitella asioita kuvissa. Jos puhelimessasi ei ole apuristikkoa, voit kuvitella sen ja sommitella noin tuntumalla. Ei se ole niin tarkkaa.

Kun kuvaat ihmistä, sommittele hänet vaakakuvan vasemmalle tai oikealle, ei koskaan keskelle kuvaa.

Jätä katseen suuntaa tilaa kuvassa. Kuten tässä kuvassa tilaa jää paljon keskelle ja oikealle. Tila jää aina sille puolelle, minne kuvattava katsoo tai on hieman kääntyneenä. Älä kuvaa koskaan ihmistä niin, että hän seisoo suoraan pönöttäen sinua kohti, vaan pyydä häntä kääntymään hieman jompaankumpaan suuntaan.

Ihmiset ja muut kohteet usein jompaankumpaan kuvan pystyviivojen kohtaan oikealle tai vasemmalle, ei keskelle. Muista että esineilläkin on etupuoli eli katseen suunta. Esim. autossa etupään suuntaan tilaa eli auton menosuuntaan.

 

 

Kun kuvaat maisemaa/ympäristöä, sommittele horisontti jommankumman vaakaviivan kohdalle, ei kuvan keskelle. Jos haluat paljon taivasta, sijoita horisontti alaviivan kohdalle, ja päinvastoin.